cool photo effects

Saturday, 9 April 2011

Home Made Spaghetti Bolognese

Pos kali ini Kak Mint nak kongsi sedikit cara mudah menyediakan spaghetti bolognese. Cepat dan semestinya enak.

Mi Spaghetti yang telah masak
Mula-mula pasta spaghetti perlu dimasak terlebih dahulu. Boleh gunakan apa saja jenama pasta yang disukai tetapi Kak Mint lebih sukakan pasta spaghetti Buitoni. Pastikan air dididihkan dan dibubuh sedikit garam serta minyak sebelum memasukkan pasta. Masaklah pasta hingga empuk sesuai dengan selera anda.

Bahan-bahan untuk menyediakan sos spaghetti
Perkara seterusnya yang perlu dilakukan adalah menyediakan sosnya. Tidak perlu berbelanja banyak. Yang penting bawang besar, daging kisar (daging lembu atau ayam), puri tomato dan sos spaghetti (Kak Mint suka menggunakan sos Prego perasa tradisional).

Tumis bawang besar hingga layu dan kekuningan
Masukkan daging kisar dan tumis hingga keluar airnya
Kemudian masukkan sos Prego dan puri tomato. Tambah sedikit garam, gula dan lada putih
Biarkan sos mendidih perlahan-lahan. Kalau mahukan sos yang pekat, didihkan lama sedikit
Inilah hasilnya. Mudah kan!

5 comments:

  1. wow! sedapnya spagethi kak mint nie.

    Mudah pulak tu cara buatnya, nak cubalah nanti, tanx share resepi :)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih krn sudi mencuba resepi ini.

    ReplyDelete
  3. sedap tu kak Mint..sy pun berhajat nak buat esok..sok kan cuti good friday utk Sabah dan Sarawak..

    ReplyDelete
  4. Su!..apa link ke blogspot Su? Boleh minta? Sudi-sudilah jadilah Geng Sulap (Follower)...:)

    ReplyDelete
  5. rajin dan pandai memasak... sedap ni

    ReplyDelete