Sejak Sabtu hingga kelmarin, Kak Mint amat sibuk melayani undangan kenduri kahwin anak rakan-rakan sejawat dan taulan di kampung. Tampaknya musim nak cuti sekolah ni sering kali dijadikan masa untuk mengahwinkan anak-anak. Alhamdulillah. Perkara yang baik itu wajar dipercepatkan. Alhamdulillah, rezeki dapat makan FREElah 2 hari ini. Seperti majlis-majlis kenduri lain yang pernah Kak Mint hadiri, hidangannya memang hampir serupa. Ada nasi minyak. Ada rendang, Ada kari, Ada acar dan macam-macam lagi (ikut kemampuan tuan majlis). Tetapi satu hidangan yang pastinya tidak ada di Semenanjung ialah Kelupis.
Kelupis ialah sejenis kuih tradisional masyarakat di Sabah khususnya suku kaum Brunei dan Bisaya. Kuih ini menjadi hidangan WAJIB dalam mana-mana majlis keramaian seperti Majlis Perkahwinan, Majlis Kesyukuran dan sebagainya. Untuk dimakan pada bila-bila masa pun boleh juga. Kalau buat kelupis kosong (takde inti) lebih sedap dimakan dengan kari daging atau rendang. Waktu Hari Raya, kelupis dihidangkan bersama-sama daging rendang, sebagai ganti ketupat.
KELUPIS (PULUT BUNGKUS)
Bahan-bahannya:
300 gram beras pulut - dibersihkan dan ditoskan
300 gram santan - tidak pekat dan tidak cair
2 helai daun pandan
sedikit garam
daun nyirik secukupnya
Cara membuatnya:
Masukkan santan dan daun pandan dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan mula naik minyak. Bila nampak minyak mula timbul dipermukaan santan, baru masukkan beras pulut dan garam. Kacau hingga separuh masak dan santan pun kering. Angkat. Masukkan dalam daun nyirik anggaran 2 sudu makan. Kemaskan, bungkus elok-elok. Buatlah hingga habis. Kukuslah hingga kelupis masak kira-kira 1/2 jam.
Bahan-bahannya:
300 gram beras pulut - dibersihkan dan ditoskan
300 gram santan - tidak pekat dan tidak cair
2 helai daun pandan
sedikit garam
daun nyirik secukupnya
Cara membuatnya:
Masukkan santan dan daun pandan dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan mula naik minyak. Bila nampak minyak mula timbul dipermukaan santan, baru masukkan beras pulut dan garam. Kacau hingga separuh masak dan santan pun kering. Angkat. Masukkan dalam daun nyirik anggaran 2 sudu makan. Kemaskan, bungkus elok-elok. Buatlah hingga habis. Kukuslah hingga kelupis masak kira-kira 1/2 jam.
Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
ReplyDelete;)
http://www.zuwairiaiman.com
Terima kasih atas undangan.
ReplyDelete